Afstand nemen is heilzaam voor je relatie  

“Was sich liebt, das neckt sich”. ” You always hurt the one you love, the one you love the most” Of “wie het dichtste bij staat, krijgt rake klappen”. Mensen die dicht bij elkaar in de buurt zijn, hebben ook het meeste van elkaar te verduren.

Als je uit je humeur bent, reageer je jezelf in de regel niet af op de buurman, maar op je eigen partner. Hoewel we weten dat hij of zij het niet verdient, krijgt-ie toch de volle laag. Natuurlijk, als je even goed kijkt, valt er ook altijd wel wat te vinden om over te mopperen en lijkt het nog alsof je gelijk hebt ook.

Tegelijk hebben we allemaal het ideaal dat het met je eigen partner altijd leuk, gezellig en liefdevol zou moeten zijn. Dat je altijd graag samen bent en van elkaars aanwezigheid geniet.

Tegenstrijdige mechanismen die geregeld zorgen voor verwarring in relaties.

Hoe krijg je een vastgelopen relatie weer op de rit? onlangs ben ik geïnterviewd door de Viva over een time-out nemen in je relatie. De journaliste had een aantal stellen geïnterviewd die tijdelijk apart leefden. Het bleek nog niet eenvoudig om daarna het vertrouwen weer te herstellen.

Mijn advies is daarom: wacht niet tot je partner je echt je strot uit komt, neem regelmatig afstand van elkaar. Juist als jullie het heel goed hebben samen, is het belangrijk om er om te blijven denken dat je dingen doet zonder je partner.

Mini time-out
Dat kan betekenen dat je vriendschappen onderhoudt zonder je partner, sport of op een schilderclub gaat. Of zo nu en dan alleen een weekend weg gaat of op vakantie.
Een mini time-out is ook een effectieve manier om je grens aan te geven als je partner je als verbale boksbal gebruikt, zoals in het begin van dit stukje. Ga gewoon een blokje om, laat de hond uit of ga een vergeten boodschap halen. Soms raak je, juist als het vervelend is tussen jou en je partner ‘beklemd’. Dan wil je graag dat het weer goed komt, maar vergeet dat afstand nemen op dat moment het meest heilzame is dat je voor je relatie kunt doen.

13 reacties op “Afstand nemen is heilzaam voor je relatie”

 1. Marian zegt:

  Ik heb nu een relatie van een jaar. Ben vlak daarvoor gescheiden. Hij heeft ook een vervelende relatie achter de rug. Het ging heel goed, tot er iets gebeurde waar hij heel boos om werd. Ik ben daar erg van geschrokken, maar volgens mij heeft dat ook te maken met zijn verleden. Hij heeft nu afstand genomen en ik weet nu niet waarom. en die onzekerheid is zeer onprettig. Ik denk maar dat hij die afstand nodig heeft om alles op een rijtje te krijgen voor zichzelf. iets heeft hem erg geraakt wat te maken heeft met zijn verleden en zijn scheiding.

 2. Beste dame,
  Je bericht ademt traditionele valkuilen. Je partner doet iets waardoor jij je onprettig voelt of zelfs bang wordt. vervolgens ga jij je afvragen wat er met hem aan de hand is. Je probeert zijn gedrag te verklaren. Maar het maakt eigenlijk niet uit waardoor hij zo deed. Blijkbaar verliest hij de controle over zichzelf. Het is goed dat hij jou tegen zichzelf in bescherming neemt. Maar aan jou is ook de taak om je tegen hem in bescherming te nemen. Bedenk onder welke voorwaarden je hem weer wilt zien. Vertel hem dat je van hem verwacht dat hij het veilig maakt voor jou en vraag hem hoe hij dat gaat doen.

  De andere valkuil is dat je partner ‘de macht’ neemt en jou van zijn luimen afhankelijk maakt door afstand te nemen zonder jou daarbij een kader te geven en duidelijke afspraken te maken. Bedenk wat jij wilt en binnen welke termijn jij hem wilt spreken. Een relatie heb je echt met z’n tweeën. Het is nodig dat je partmner in staat en bereid is om met je rekening te houden.

  Heb je meer vragen, kom dan eens langs voor een gesprek.

  Succes,
  Caroline

 3. Ingrid zegt:

  Mijn vriend en ik zijn nu 3 jaar samen en wonen officieel sinds januari samen. Een paar weken geleden heeft mijn vriend ineens aangegeven dat hij het allemaal over alles niet weet en hulp wil van een psycholoog.Hij is sinds 2 jaar ook met veel te veel dingen bezig en zijn moeder is ook nog ernstig ziek geweest. Hij weet dus ook niet meer of er nog genoeg gevoelens zijn voor mij en gaf aan dat hij afstand wilde. Hij heeft het er tijdens onze gesprekken echt heel moeilijk mee gehad en veel gehuild, hebben daarna zelfs nog een intieme nacht gehad. Telkens als we elkaar zien knuffelen we nog wel met elkaar.Ik ben nu sinds een week bij mijn ouders en ik voel mij zo onzeker over alles. Ik ben van mening dat we nu alleen nog maar meer uit elkaar groeien, en als we nog steeds met elkaar knuffelen en toen zelfs met elkaar naar bed zijn gegaan, zijn er lijkt mij toch nog genoeg gevoelens? Ik heb meer het idee dat ik de dupe wordt omdat hij ‘overspannen’is.De stress duwt zijn gevoelens voor mij aan de kant.ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik houd zielsveel van hem maar ik ga er dadelijk zelf aan onderdoor…

 4. Dus als ik het goed heb, heeft hij er eerst voor gezorgd dat jij je woning hebt opgezegd en sta je nu op straat? En jij hebt dat gepikt. Je hebt dus niet tegen hem gezegd: als jij afstand wilt, zorg jij maar dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen? Daar gaat inderdaad iets heel erg scheef in jullie relatie. Dus of je gaat terug en zegt dat hij zelf verantwoordelijkheid moet nemen en zelf tijdelijk ergens anders moet gaan wonen, of je haalt je spullen bij hem weg en zorgt als de wiedeweerga dat je weer een eigen plek krijgt.

  Misschien is het tijd voor een coachingsgesprek.

  Veel sterkte en succes,

  Caroline

 5. xxx zegt:

  Ik ben al ruim tien jaar samen met mijn man. We zijn twee jaar getrouwd en hebben een zoon van vier en een half. Het afgelopen jaar hebben we twee auto ongelukken gehad. En twee miskramen waardoor ik mijn relatie anders ben gaan bekijken. Ik voel me vaak alleen, en heb zoveel vraagtekens of ik wel verder wil zo. Heb een mooi huis, leuke man, fijn kind een baan. Waarom ben ik nu zo onzeker en voel ik me gevangen. Praten over mijn gevoel met mijn man kan ik slecht. Hij wordt er ook weer onzeker van gaat drinken wordt kwaad of gaat huilen. Wat moet ik doen??

 6. Beste dame,
  Maak een afspraak voor een gesprek!

  Tot ziens,

  Caroline Franssen

 7. Julia zegt:

  Hallo,
  Ik had twee jaar lang een relatie met mijn vriend totdat er een punt kwam waarop het gewoon niet meer werkte, we gingen uit elkaar. Maar hoe langer we uit elkaar waren hoe slechter het met mij ging. ik wou hem terug! Inmiddels hebben we al een aantal keren afgesproken, en ieder keer als we bij elkaar zijn (in het weekend) voelt het gewoon alsof we een relatie hebben. Maar zodra hij weer naar zijn studiestad gaat (iedere week dus) hoor ik iedere dag vrij weinig van hem. Hier heb ik hem op aangesproken en hij zei dat hij afstand wil houden. Voor hem is onze relatie nog steeds voorbij. Maar hoe dan ook zie ik hem wel ieder weekend en is het ook ieder weekend erg gezellig en leuk. Vaak ben ik nu geneigd om te bellen waarom hij niet reageert op zijn berichtjes en waarom hij niks van zich laat horen, maar dit heeft alleen maar negatief effect op de relatie tussen ons. Help, wat moet ik nu doen? ik weet me echt geen raad meer en wil heel graag terug naar hoe het vroeger was! Dat hij iedere dat vertelde dat hij zin heeft om me weer te zien en me mist. Dit doet hij nu nooit meer, en dit maakt me erg onzeker en verdrietig.

 8. Hij heeft je in de tang. Misschien langs komen voor een gesprek. Anders: eigen dingen gaan doen in de weekends en hem niet meer zo met je laten spelen!

 9. Lieke zegt:

  Begin september heeft mijn vriend met wie ik 3 jaar een relatie had aangegeven afstand te willen nemen, hij voelde zich namelijk prettiger als ik niet bij hem was. Dit was voor mij een klap in mijn gezicht. Hij liep hier al maanden mee rond en gaf aan na een jaar al zijn twijfels over onze relatie te hebben. De laatste maanden heb ik dat gevoeld want ik werd heel onzeker in onze relatie, maar volgens hem hoefde ik mij geen zorgen te maken. Ik zat niet goed in mijn vel vanwege een burn-out en hij had het druk op zijn werk en met de verbouwing van zijn huis. Hij had ook al met diverse mensen over zijn gevoel een goed gesprek gehad, behalve met mij. Juist met mij praten had veel kunnen oplossen. Ik wilde duidelijkheid over wat hij bedoelde met afstand nemen en uiteindelijk zei hij: het is uit, we gaan ieders onze eigen weg en we zien wel in de toekomst. Van hem hoefde ik niet gelijk mijn spullen te halen, want hij wilde geen ruzie met mij. Hij gaf nog wel aan dat het gevoel tussen hem en mij goed zat, maar dat het met de kinderen erbij niet goed ging (dan waren we met z’n zessen) Voor mij is uit uit en heb ik wel al heel snel mijn spullen gehaald en zijn wij niet meer on speaking terms. Nu blijf ik steeds denken waar is het fout gegaan en heb ik toch te snel gehandeld?

 10. Lieke zegt:

  Nog een aanvulling op mijn eerder geplaatste reactie van 27/09/2014 om 8.10:

  Ongeveer twee weken voordat mijn vriend het uitmaakte had ik in de gein tegen hem gezegd: kijk maar uit, anders ga ik bij je weg. Waarop zijn reactie was: jij zal nooit bij mij weggaan, want daarvoor hou je teveel van mij. En inderdaad ik heb ontzettend veel van hem gehouden en was gelukkig met hem en ik zag ons al samen oud worden.
  Maar ergens moet je ook jezelf beschermen en dat heb ik nu dus gedaan door mijn spullen op te halen en te proberen om het te accepteren dat het voorbij is.

 11. Degene die het uitmaakt, heeft meer macht dan degene die het aan wil houden. Uit wat je hebt geschreven, namelijk dat hij wel met anderen heeft gepraat en niet met jou, maak ik op dat jij hier weinig invloed op had kunnen uitoefenen. Misschien kan je met zijn ex praten en achterhalen op welke manier die relatie is uitgegaan. Gewoon om te voorkomen dat je zijn gedrag teveel op jezelf betrekt.

  Als je wilt achterhalen hoe jij (opnieuw) kon kiezen voor een man die zich niet echt wilde openstellen of (ver)binden, zou je een keer langs kunnen komen voor een individueel relatiegsprek. Dan zou ook aan de orde kunnen komen hoe je er meer vrede mee kunt krijgen dat deze relatie voorbij is.

  Sterkte,

  Caroline

 12. Bea zegt:

  Hallo,

  1 jaar geleden ben ik een relatie begonnen terwijl ik nog getrouwd was. Ik was 10 jaar getrouwd, ongelukkig, met 3 kinderen. We hebben co-ouderschap.
  Wanneer ik de kids niet heb woon ik samen met mijn vriend. Wanneer ik de kids heb woon ik met mijn kids in mijn huis. Ik wil nog niet te snel samenwonen omdat de kids en ikzelf hier nog niet klaar voor zijn. mijn vriend ook niet.
  De kids en ik met mijn vriend doen af en toe een uitstap samen zodat hij de kids leert kennen.
  Gisteren vertelde hij me via telefoon nadat ik hem vroeg zie je het nog zitten, dat hij echt twijfelt om verder te gaan omdat hij het niet ziet zitten met de 3 kids.

 13. Beste Bea,
  Het wordt hoog tijd dat je een deel van de tijd die je kinderen er niet zijn NIET bij je nieuwe vriend bent, maar in je eentje. Een nieuwe relatie heeft namelijk sowieso weinig kans van slagen als je de oude niet afrondt en geen tijd neemt voor jezelf. Je hebt waarschijnlijk het afgelopen jaar in een soort van schijnveiligheid geleefd, dat je dacht van de ene relatie over te kunnen stappen op de andere. Dat je vriend het nu niet ziet zitten met de drie kinderen, terwijl hij natuurlijk altijd al wist dat zij er waren, is wrang. Maar: hij wist ook dat je nog getrouwd was toen hij een relatie met je begon. Misschien is het dus iemand die niet alles overziet wat hij doet. Ik zie verder geen vraag in je verhaal, maar mocht je hulp nodig hebben, weet je me te vinden.

  Veel sterkte,

  Caroline

Plaats een reactie


QRC